Rinoplastia

Rinoplastia are scopul de a remodela și recontura nasul pentru a obține proporții armonioase cu celelalte trăsături ale feței. Astfel, rinoplastia poate să reducă dimensiunea globală a nasului sau să modifice dimensiunea și forma nărilor, a vârfului nasului, îndepărtarea cocoașei (bosei) de pe fața dorsală a nasului, corecția unghiului nazo-labial (pentru a obține un nas în vânt). Deasemenea rinoplastia poate corecta defecte din naștere sau rezultate după traumatisme ale nasului (fracturi de piramidă nazală), precum și corectarea unei deviații a septului nazal.

Această procedură oferă multiple beneficii estetice și funcționale. Câteodată modificări minime în aspectul nasului pot determina modificări semnificative ale fizionomiei feței în ansamblu. Imbunătățește nu doar aspectul nasului, ci al întregii fețe, și crește încrederea în sine.

Rinoplastia poate fi realizată în scop estetic sau reconstructiv. Din punct de vedere al tehnicii, se vorbește despre rinoplastia deschisă sau închisă. Varianta deschisă este considerată tehnica modernă, fiind cel mai frecvent utilizată.

Rinoplastia estetică îmbunătățeste aspectul nasului, de obicei prin micșorarea dimensiunilor acestuia, prin ajustarea formei vârfului sau a punții în armonie cu celelalte trsăsături ale feței.

Rinoplastia reconstructivă este necesară după defecte din naștere, traumatisme sau chiar alte intervenții chirurgicale, inclusiv după îndepărtarea unor tumori.

• dacă ești fumător renunță la fumat cu 3 săptămâni înainte și după operație, fumatul încetinește procesul de vindecare, poate crește riscul de infecție locală la nivelul operației
• dormi suficient de mult în nopțile dinaintea operației, un corp odihnit se recuperează mai repede
• bea apă pentru a fi hidratat, pielea bine hidratată este mai elastică și se vindecă mai repede
• aranjează ca cineva să stea cu tine sau să treacă pe la tine în zilele de după operație
• mâncare preparată și cumpărăturile făcute înainte de operație deoarece pentru câteva zile stai la domiciliu
• aranjează-ți patul să dormi cu capul ridicat la 30 de grade

I. CONSULTAȚIA INIȚIALĂ: este importantă pentru a stabili obiectivele tale estetice și așteptările pe care le ai. Chirurgul va evalua aspectul nasului, va verifica dacă există și o problemă respiratorie obstructivă (o deviație de sept nazal), care necesită investigații imagistice (radiografie piramidă nazală) și un consult la medicul ORL-ist. Deviația de sept poate fi corectată în același timp operator cu rinoplastia. În urma discuțiilor și a investigațiilor se va stabili un tratament personalizat.

II. TRATAMENT PERSONALIZAT: în urma discuțiilor se va crea un plan terapeutic individualizat

III. ANESTEZIA: de obicei, intervenția are loc în anestezie generală, pacientul rămâne în clinică în ziua operație și pleacă acasă în dimineața următoare.

IV. INCIZIILE: În rinoplastia închisă, inciziile sunt situate în interiorul nărilor. În cea deschisă incizia este situată discret, la baza nasului, astfel încât cicatricea să fie cât mai puțin vizibilă.

V. PROCEDURA CHIRURGICALĂ: în funcție de necesități, se practică reducerea scheletului osteocartilaginos al nasului sau păstrarea elementelor anatomice, augmentarea ariilor deficiente, suturi cartilaginoase pentru a corecta deformările și restabili suportul structural.

VI. SUTURA (închiderea inciziilor): inciziile sunt închise cu suturi fine, plasate în interiorul sau exteriorul nasului

Recomandările și instrucțiunile postoperatorii vor fi discutate împreună cu chirurgul în cadrul consultației inițiale.

Perioada de recuperare variază individual, fiind în general de 10-12 zile. Apoi pacientul poate să își reia serviciul și viața socială. Postoperator poate apărea durere la nivelul nasului, cefalee (durere de cap), echimoze perioculare (vânătăi), edemul etajului mijlociu al feței (umflarea). Echimozele se remit într-o săptămână până la câteva săptămâni, iar edemul poate persista până la 6-9 luni postoperator. Intensitatea acestor efecte variază de la pacient la pacient.

• Armonia facială: nasul fiind unitatea centrală a feței, proporțiile lui adecvate pot îmbunătăți armonia feței, oferind o expresie echilbrată

• Încrederea în sine: Proporțiile armonioase ale feței pot crește încrederea și stima de sine a pacientului

• Funcționalitatea: cu ocazia rinoplastiei se pot corecta deviațiile de sept nazal, rezolvând eventualele probleme de respirație

• Personalizarea: deoarece nevoile și dorințele fiecăruia sunt unice, colaborarea între chirurg și pacient va permite un tratament personalizat, care răspunde specific obiectivelor tale.

Rinoplastia poate fi făcută începând cu vârsta de 18 ani, moment în care este considerată încheiată creșterea structurilor osteocartilaginoase ale nasului. Este esențial să discuți deschis cu chirurgul despre rezultatele dorite și să ai așteptări realiste.

Așa cum două nasuri nu sunt identice la fel și rinoplastia este o operație individualizată pentru fiecare pacient în parte, astfel încât rezultatul final să conducă atât la un nas frumos din punct de vedere estetic, în echilibru cu celelalte trăsături ale feței dar și cu funcție respiratorie normală

Cheia succesului o constituie comunicarea foarte bună între medic și pacient, ambii trebuie să fie foarte sinceri unul cu celălalt în ceea ce privește dorințele și rezultatul.

Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!