Anti-ageing-ul reprezintă noua frontieră în chirurgia cosmetică și constant apar noi oportunități prin care ne adresăm semnelor îmbătrânirii. În general atenția este focusată asupra feței dar schimbările datorate îmbătrânirii apar și la nivelul sânilor, ca de exemplu pierderea în volum la nivelul sânilor, pierderea tonusului și a elasticității țesutului mamar și inevitabila ptoză a sânilor (sâni lăsați), toate aceste schimbări vor afecta orice femeie într-un anumit moment al vieții.
Pacientele aleg să facă o intervenție chirurgicală la nivelul sânului din mai multe motive: pentru a-și crește sau reduce dimensiunea sânilor, pentru a ridica sânii lăsați și pentru a corecta asimetria lor. Când faci această alegere este bine să te cunoști foarte bine pe tine din punct de vedere anatomic și modul în care procesele de îmbătrânire îți afectează țesutul mamar. În timpul perioadei de sarcină sânii se vor mării în volum și se vor pregăti pentru a produce lapte. Ligamentele suspensoare și pielea sunt destinse iar grăsimea poate fi dizolvată. După naștere și alăptare sânii își pierd forma rotundă și scad mult în volum, devenind lăsați. De asemenea apar o serie de modificări datorate procesului natural de îmbătrânire. Gravitația este prima cauză care face sânii să devină lăsați. De asemenea sânii pierd din volum când apar variații în greutate (scădere în greutate) și consecutiv se poate lăsa și pielea datorită pierderii elasticității odată cu înaintarea în vârstă.
Este important ca în momentul asumării deciziei de a face operația pacienta să fie foarte bine informată în ce constă operația și recuperarea postoperatorie, să aibă așteptări realiste, acestea sunt esențiale pentru a obține un rezultat pozitiv.
Pierderea elasticității pielii și a țesutului conjunctiv asociată cu atrofia involutivă a parenchimului mamar conduce către apariția unui sân căzut, cu formă neplăcută din punct de vedere estetic. Ptoza mamară cu gradele sale se definește prin relația dintre complexul areolo-mamelonar și șanțul inframamar. Clasificarea ptozei mamare a fost făcută de Regnault, în 1974 și cuprinde următoarele grade:
În funcție de schimbările pe care le-a suferit sânul tău se va alege tipul de operație potrivit pentru tine, în acord cu silueta ta, așteptările tale și anatomia sânului tău. În termeni chirurgicali operația de ridicare a sânilor sau mastopexia este similară cu operația de reducție mamară din punct de vedere al timpului operator și al localizării cicatricilor la nivelul sânilor, cicatrici ce depind de tehnica chirurgicală aleasă.
Alegerea tehnicii operatorii și a tipului de incizii este în strânsă concordanță cu mărimea, forma și gradul de ptoză al sânului dar în același timp depinde de mărimea și distanța la care se află areola mamară față de punctul superior al sternului. Această operație se desfășoară în anestezie generală și în general durează aproximativ 4 ore.
În general există 3 tipuri de incizii:
Mastopexia sau lifting-ul sânilor presupune îndepărtarea (excizia) pielii în exces (care atârnă) și repoziționarea complexului areolo-mamelonar ( a mamelonului)mai sus la nivelul sânului, în anumite cazuri când există suficient volum rămas la nivelul sânilor țesutul mamar este redistribuit și ridicat pentru a obține un aspect de plinătate, rotunjime, tinerețe al sânilor, de asemenea se poate utiliza un implant mamar odată cu această procedură pentru a creea volumul și rezultatul dorit. În timpul mastopexiei complexul areolo-mamelonar este întotdeauna ridicat într-o poziție mai sus pe sân, este făcut de un diametru mai mic și rotund, în armonie cu noile dimensiuni ale sânului.
Postoperator pacienta poartă o bustieră sau un bandaj elastic pentru a diminua edemul (umflarea) și a stabiliza noua formă a sânilor în perioada de vindecare. Unele paciente pot prezenta o pierdere temporară sau o modificare a sensibilității tactile la nivelul mamelonului și a sânului pentru câteva luni postoperator După aproximativ 10-14 zile pacienta se poate întoarce la serviciu, poate simți o oarecare oboseală timp de câteva săptămâni și să nu se angajeze în activități stresante din punct de vedere fizic. Pe măsură ce pacienta se îndepărtează de momentul operației, edemul (umflarea sânilor) scade treptat în intensitate și cicatricile parcurg traseu spre maturizare devin din roșii- violacee în alb-sidefiu, cicatricea din șanțul submamar este ascunsă sub sân și abia perceptibilă vizual însă liniile de cicatrice sunt permanente. Marea majoritate a cicatricilor ajung să fie abia vizibile în timp cu excepția pacientelor care au tendința de a dezvolta cicatrici hipertrofice sau cheloide. Timpul de vindecare diferă de la individ la individ, dar în general pacientele sunt atât de mulțumite că sânii nu mai sunt lăsați încât problema cicatricilor rămâne în plan secundar.
Este important ca pacienta să fie conștientă de riscurile și complicațiile ce pot să apară în urma operației de mastopexie.
Aceastea includ:
- pierderea sensilibității la nivelul mamelonului,
-cicatrici inestetice,
-probleme de vindecare la nivelul plăgilor postoperatorii,
-asimetria sânilor,
-pigmentarea permanentă a pielii în locurile unde au fost echimoze,
-hematoame,
-seroame,
-infecția,
-insatisfacția rezultatului obținut.
Scopul acestei proceduri este acela de a obține un echilibru în proporțiile corporale și o siluetă feminină cât mai plăcută, având ca efect aupra pacientei o creștere a stimei de sine și a încrederii în feminitatea ei, dacă motivele pentru care se recurge la această operație sunt bine întemeiate. Cred că aceast timp de operație influențează forma siluetei în mod benefic.
După această operație pacientele se simt mult mai confortabil când poartă costumul de baie și redescoperă plăcerea de a nu purta sutien pe sub haine.