Pentru multe femei sâni foarte mari în volum și lăsați pot deveni o povară greu de suportat atât fizic cât și psihologic. Mamoplastia de reducere reprezintă un punct de reper în viața pacientei ce experimentează disconfort fizic datorită sânilor mari dar în același timp și stimă de sine scăzută.
Am observat că pacientele care se adresează acestui tip de operație se pot împărți în două grupe de vârstă și anume: pacientele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani, acestea optând pentru intervenție din dorința de a corecta sâni disproporționat de mari ca volum rezultați după perioada de pubertate, așa numita hipertrofie juvenilă a sânilor, și pacientele cuprinse în intervalul de vârstă 40-70 de ani care vor să înlăture disconfortul prelungit determinat de mărimea exagerată a sânilor.
Femeile apelează la acest tip de operație în primul rând din motive funcționale și ulterior estetice. Aici am putea aminti câteva din motivele funcționale pentru care pacientele aleg această operație și anume: pentru a scăpa de durerea de spate, de durerea de ceafă și gât, problemele posturale (poziția cocoșată), urmele lăsate de bretelele de la sutien, transpirația cronică și infecțiile tegumentare ( intertrigo) frecvente prezente sub sâni, disconfortul fizic când practică sport sau alte activități fizice. Din punct de vedere estetic pacientele doresc sâni bine conturați și cu un aspect tânăr astfel încât proporțiile siluetei să nu fie dominate de proeminența bustului. La toate femeile se întâlnește un anumit grad de asimetrie între cei doi sâni, natura nu ne-a creat perfect simetrici, deci există o diferență între cei doi sâni, de aceea este nevoie de experiență și multă îndemânare astfel încât să poți obține prin intermedium operației sâni cvasisimetrici iar areolele mamare să fie poziționate la același nivel.
Consultația reprezintă un pas vital pentru orice operație estetică, este nevoie de o comunicare deschisă, onestă și eficientă între pacient și medicul chirurg, aș putea spune de existența chiar a unei "chimii", în ceea ce privește dorințele, așteptările pacientei.
Mamoplastia de reducere reprezintă o procedură chirurgicală care reduce țesutul mamar, ridică și redefinește forma noului sân. Procedura are ca scop îndepărtarea țesutului mamar prezent în exces, a țesutului grăsos adiacent și a pielii cu obținerea unor sâni mai mici, bine conturați.
În general incizia este în "ancoră" sau în T-inversat, este o incizie în jurul areolei mamare, prelungită vertical până în șanțul inframamar și apoi printr-o incizie orizontală în șanțul submamar, după care se înlătură țesutul grăsos și glandular în exces, complexul areolo-mamelonar este repoziționat mai sus la nivelul sânului și ulterior excizia pielii în exces. Rezultatul operației îl reprezintă obținerea unor sâni mai mici, cu aspect estetic îmbunătățit, cu un suport mai bun al sânului, cu ridicarea sânului și un aspect de plinătate, rotunjime al sânilor.
Operația se desfășoară în anestezie generală și de obicei durează în jur de 4 ore. Pacienta poate fi spitalizată în clinică de la o noapte până la 3 nopți, în funcție de cantitatea de țesut mamar îndepărtată.
Postoperator pacienta poate resimți durere moderată ca intensitate, care dispare la administrarea de analgezice ușoare cum ar fi de exemplu paracetamolul, apare edemul (umflarea) sânilor, de aceea pacienta va purta o bustieră care o va ajuta și la menținerea formei sânilor rezultată în urma operației, pot apărea vânătăi (echimoze), o modificare a sensibilității tactile la nivelul sânilor și a areolei mamare temporară (dar poate să nu apară această disestezie la nivelul pielii și areolele).
Pacienta se poate întoarce la serviciu la 10-14 zile postoperator, se poate simți mai obosită sau că obosește mai repede pentru o perioadă de 3-4 săptămâni postoperator. În această perioadă de recuperare trebuie evitată ridicarea de greutăți, exercițiile fizice și sporturile stresante din punct de vedere fizic și înotul.
Cicatricile postoperatorii sunt un lucru inevitabil ce rezultă după orice intervenție chirurgicală, acestea vor fi îngrijite prin aplicarea de geluri siliconice pentru a putea obține în timp cicatrici cât mai frumoase, și care ulterior să devină insesizabile. Cicatricile se văd în jurul areolei și o linie verticală până în șantul inframamar și pot deveni puțin vizibile la 12-18 luni de la operație, acest tip de cicatrici necesită o perioadă mai lungă de maturizare. Durează o perioadă de aproximativ 3 luni până edemul sânului dispare, gravitatea începe să acționeze asupra sânului și acesta devine frumos rotunjit și relaxat.
Odată cu operația pacienta pierde câteva kilograme în greutate, lucru ce le motivează pe paciente postoperator. Această operație schimbă alura întregului corp.
Mamoplastia de reducere nu este recomandată tuturor femeilor cu sâni mari. Chirurgul va evalua întregul tablou clinic și starea generală de sănătate și va propune un plan de tratament individualizat pentru nevoile tale ca pacientă. Mamoplastia de reducere se poate lua în considerare dacă:
• ești sănătoasă din punct de vedere fizic și psihic,
• ai așteptări realiste,
• sâni tăi au ajuns la maturitate, sunt complet dezvoltați,
• ești deranjată că sânii tăi sunt prea mari în volum,
• sânii îți limitează activitățile fizice,
• prezinți dureri la nivelul spatelui, gâtului și umerilor datorate greutății sânilor tăi.
Această operație, ca oricare altă operație, poate fi însoțită de riscuri sau complicații. Vom aminti câteva posibile complicații postoperatorii:
• modificarea sensibilității mamelonului,
• necroza parțială sau completă a mamelonului și areolei mamare,
• scăderea șanselor de alăptare,
• infecția postoperatorie,
• hematoame
• necroza grăsoasă (cu apariția unor noduli dureroși și indurați la nivelul sânului),
• asimetria sânilor ce poate fi corectată într-o altă intervenție chirurgicală.