Abdominoplastie

Posibilitatea de a obține un abdomen plat, ferm poate modifica în mod semnificativ stima de sine și îmbunătățește modul în care te simți în propria piele. O operație de abdominoplastie personalizată pentru nevoile tale poate îmbunătății aspectul și conturul siluetei tale. Acest tip de intervenție chirurgicală se adresează atât femeilor cât și bărbaților.

Corpul tuturor femeilor este afectat în grade diferite de perioada de sarcină și de procesul nașterii, mai ales la nivelul sânilor și a abdomenului. După naștere pentru anumite femei este foarte greu să revină la greutatea dinainte de sarcină, deoarece timpul necesar exercițiilor fizice este consumat de timpul acordat îngrijirii copilului, dar chiar și după ce ajung la greutatea dorită, femeile observă că corpul lor s-a modificat după naștere.Aceste modificări fizice pot fi acompaniate de probleme emoționale legate de imaginea de sine cu scăderea stimei de sine și a încrederii în sinele propriu ceea ce se poate reflecta inclusiv în relațiile intime.

Există o presiune socială asupra femeilor de a revine la corpul ce îl aveau înainte de sarcină, într-un timp cât mai scurt dar decizia de a face acest tip de operație este una personală, iar pacienții care aleg această procedură o fac pentru o multitudine de motive. Fiecare pacient este unic, chirurgul în urma consultației alege tehnica operatorie cea mai potrivită în funcție de problemele pacientului și din dorința de a obține un rezultat cât mai natural.

Un bun candidat pentru operația de abdominoplastie înseamnă să fie aproape sau la greutatea ideală, nefumător și sănătos din punct de vedere fizic și psihic.

Dacă ai pierdut multe kilograme în greutate prin dietă sau sport și acum prezinți un șorț abdominal sau o piele foarte laxă la nivelul abdomenului sau musculatura abdominală este lăsată sau ai vergeturi la nivelul pielii laxe a abdomenului postnatal, o abdominoplastie te poate ajuta.

După naștere pielea de pe abdomen se strânge până la un punct, după care restul pielii în exces atârnă. Vergeturile de pe abdomen rămân permanente. Pentru unele femei un plan de exerciții fizice poate să tonifice musculatura abdominală, dar altele vor constata că cu toate exercițiile făcute tot va exista un spațiu între mușchii drepți abdominali așa numitul „diastazis” aml mușchilor abdominali, în cazuri extreme pot fi prezente hernii ale peretelui abdominal.

Abdominoplastia reprezintă procedura chirurgicală prin care abdomenul este redefinit, devenind plat, ferm, cu pielea întinsă, conducând către obținerea unui aspect estetic plăcut al siluetei.

Această operație îndepărtează excesul de grăsime și piele de la nivelul abdomenului (așa numitul șorț abdominal). Procedura se adresează acelor persoane cu laxitate tegumentară excesivă la nivelul abdomenului, grăsime în exces și musculatura peretului abdominal laxă (mușchii lăsați), astfel pielea atârnă formând un șorț abdominal. Aceste lucruri rezultă după scăderi în greutate dramatice sau postnatal, iar persoanele doresc să aibă abdomenul mai zvelt.

Operația se practică în anestezie generală și durează aproximativ 3 ore, pacientul rămâne până la câteva nopți în clinică postoperator.

Abdominoplatia se poate asocia o operația de liposucție. Abdominoplastia îndepărtează pielea cu grăsimea subiacentă din zona abdomenului, iar musculatura peretelui abdominal este reparată, în timp ce liposucția îndepărtează numai o parte din grăsimea de pe abdomen.

Incizia se face în partea inferioară a abdomenului, deasupra simfizei pubiene, astfel încât să fie acoperită de lenjeria intimă și de costumul de baie. Apoi se face o incizie circulară în jurul ombilicului, și piele cu grăsimea de dedesupt este ridicată de pe stratul muscular până la nivelul rebordului costal, musculatura abdominală (mușchii drepți abdominali) este apropiată (diastazis-ul mușchilor drepți abdominali) cu fire de sutură (cusută)pe linia mediană (linia ce trece prin ombilic) supra și subombilical, astfel abdomenul devine plat. Se îndepărtează excesul tegumentar, și se crează un spațiu pentru noua poziție a ombilicului. Se plasează tuburi de dren pentru a preveni formarea de hematoame, seroame, menținute minim 48 de ore postoperator.

Abdominoplastia parțială se practică atunci când excesul tegumentar este mic și prezent numai la nivel subombilical.

Abdominoplastia totală aplicată când șortul abdominal este mare și ptoza peretelui abdominal este supra și subombilicală.

Abdominoplastia circumferențială este considerată soluția cea mai eficientă pentru pacienții care au slăbit dramatic în greutate. Este similară cu o abdominoplastie clasică, dar se extinde în jurul întregii circumferințe a taliei, îndepărtând șorțul abdominal, excesul de piele și grăsime de pe șolduri și lombe.

Postoperator trebuie să porți o burtieră, brâu sau bandaj elastic pentru 4-6 săptămâni. Este posibil să resimți durere la nivelul abdomenului în prima săptămână, ce trece la administrarea de paracetamol, să te simți nu foarte confortabil, trebuind să petreci primele zile la domiciliu, cu mai mult repaus, dar în același timp este încurajată mișcarea, mersul ușor prin casă pentru a menține o bună circulație a sângelui prin vasele de sânge.În funcție de serviciul pe care îl are pacientul, acesta se pot întoarce la serviciu și la activitățile zilnice de rutină după aproximativ 2 -4 săptămâni postoperator. Activitățile solicitante din punct de vedere fizic trebuiesc evitate pe o perioadă de minim 6 săptămâni postoperator, deoarece se lucrează și asupra musculaturii abdominale.Pielea de la nivelul abdomenului este posibil să fie simțită amorțită o perioadă de 6-12 luni după operație, cicatricea devine suplă și matură la un an postoperator. Dacă ai copii mici acasă, trebuie evitată ridicarea lor în brațe, chirurgul tău îți va prescrie o serie de instrucțiuni ce va trebui să le respecți postoperator.

Deși până în zilele noastre s-au practicat milioane de abdominoplastii, această intervenție rămâne o operație de anvergură, și ca oricare altă operație mare are posibile riscuri și complicații. Întotdeauna trebuie să ai în vedere că medicul ales trebuie să îți prezinte atât avantajele cât și dezavantajele intervenției chirurgicale. Dintre complicațiile operației amintim:

-infecția,
-sângerarea excesivă,
-cicatrizarea vicioasă,
-leziuni musculare și nervoase,
-seroame(acumularea de lichid).

După operație mușchii abdomenului sunt întinși, fermi iar pielea este întinsă pe abdomen, oținând un abdomen plat. Rezultate procedurii vor fi influențate negativ de fluctuațiile greutății corporale, în special de creșterea în greutate, și de sarcinile viitoare. Dacă însă plănuiești să mai faci copii sau încă lucrezi la a ajunge la greutatea ideală, este înțelept să amâni această operație până în momentul când aceste obiective au fost atinse.

Studiile arată că femeile care au ales să facă acest tip de intervenție au prezentat o creștere a încrederii în sinele propriu, au devenit mai atractive,feminine iar satisfacția în viața sexuală a crescut.

Abdominoplastia este o operație ce îți poate schimba viața în mod pozitiv, având un impact major asupra calității vieții iar cu ajutorul unui stil de viață sănătos ( dietă potrivită și exerciții fizice) rezultatul poate fi păstrat pentru mulți ani.