Toxină botulinică de tip A este cunoscută pe piața farmaceutică sub denumirea de BOTOX, VISTABEL, DYSPORT.
Injecțiile împotriva ridurilor au ca țintă principală musculatura mimicii foarte activă și prevenția formării ridurilor dinamice.
Ridurile dinamice sunt determinate de mișcarea musculaturii faciale, mușchii se contractă și pielea supraiacentă se cudează și fibrele de colagen din derm se rup, abilitatea organismului de a reface aceste fibre de colagen și de a produce altele noi scade pe măsură ce îmbătrânim, iar ridurile formate rămân pe loc chiar și atunci când musculatura este relaxată. Microinjecțiile cu toxină botulinică îngheață temporar mișcările mușchilor și previn apariția sau accentuarea ridurilor dinamice.
Acest tip de tratament oferă un grad mare de satisfacție și îmbunătățesc aspectul după un singur tratament, reprezintă o alternativă nechirurgicală de tratament a ridurilor dintre sprâncene, de la nivelul frunții și ochilor.
Programează-te la o consultație și află toate detaliile necesare despre acest tip de tratament înainte de a decide dacă dorești să îl faci.
Evită administrarea de aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene sau medicamente ce afectează coagularea sângelui (antiplachetare, anticoagulante) (doar dacă au indicație medicală pentru afecțiuni diagnosticate), cu cel puțin două săptămâni înainte pentru a reduce riscul de echimoze (vânătăi). În cazul femeilor e bine de evitat efectuarea tratamentul înainte sau după menstruație când pielea este mai sensibilă la durere.
Este foarte importantă consultația inițială, pacientul trebuie să cunoască riscurile asociate cu acest tip de tratament și tipul produsului folosit pentru injectare, deoarece foarte mulți pacienți decid să facă acest tratament fără să știe prea multe despre el. Cunoașterea a cât mai multe lucruri despre procedură este importantă, pentru a știi ce se poate întâmpla dacă tratamentul nu decurge conform planului.
Consultația este importantă pentru a stabili o relație cât mai bună medic-pacient. Pacientul poate cere să vadă poze ale altor pacienți înainte și după tratament, acest lucru ajutându-i să înțeleagă la ce trebuie să se aștepte după tratament. Dar cel mai important este ca pacientul să știe ce produs se va folosi, dacă produsul este testat, are studii clinice în spate și este aprobat de Autoritatea Națională a Medicamentului.
De asemenea pacientul ar trebui să știe cât timp durează rezultatul tratamentului, posibilele reacții adverse ale produsului, la ce rezultat să se aștepte după tratament (poze înainte și după tratament) și ce se întâmplă dacă lucrurile nu merg cum trebuie.
Datorită efectului evident asupra ridurilor și a popularității în creștere a acestui tip de tratament, a devenit una din procedurile foarte des utilizate în programul de înfrumusețare contemporană, ceea ce poate face ca pacienții să adopte o atitudine lipsită de griji vizavi de acest tratament,însă pacientul trebuie să fie în cunoștință de cauză despre absolut tot ce înseamnă acest tratament.
Toxina botulinică este o proteină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Toxina botulinică, folosită în tratamentele cosmetice din 1989, este o proteină purificată produsă în laboratoarele farmaceutice, aceasta blochează temporar transmiterea impulsului nervos la nivelul mușchilor responsabili de producerea ridurilor de expresie la nivelul feței.
Se folosește pentru tratamentul ridurilor de la nivelul colțurilor ochilor (talpa gâștii), pentru ridurile dintre sprâncene (glabelare) și ridurile de la nivelul frunții, cu acest tratament se poate oține și un ușor efect de lifting al sprâncenelor.
Toxina botulinică este folosită de mii de femei și un număr tot mai mare de bărbați pentru a-și corecta aspectul obosit, expresia împovărată a feței obținând o înfățișare relaxată, odihnită.
Tratamentul cu toxină botulinică tip A este în creștere de la 790 000 de tratamente în 2000 la 6,6 milioane de tratamente în 2014, fiind situată printre primele 5 tratamente minim invazive la ora actuală în lume.
Tratamentul constă în efectuarea unor microinjecții la nivelul glabelei (între sprâncene), frunții și colțurile ochilor, pentru a inactiva temporar mușchii responsabili de crearea ridurilor în aceste zone. Tratamentul durează în jur de 10-15 min, dar această perioadă este variabilă în funcție de numărul de zone tratate. Deoarece bărbații prezintă musculatură mai puternică la nivelul feței necesită injecții mai multe și unități mai multe de toxină botulinică.
Procedura nu se desfășoară cu anestezie deoarece acele seringilor cu care se injectează sunt foarte fine iar cantitatea de volum a produsului folosit este foarte mică (microinjecții), ceea ce determină ca tratamentul se fie practic nedureros. Dacă totuși pacientul dorește anestezia zonei respective se poate aplica gheață sau cremă cu anestezic înaintea tratamentului pentru a scădea disconfortul determinat de durere.
Efectul toxinei botulinice nu este vizibil imediat, în zilele următoare tratamentului mușchii se relaxează treptat, uneori după ziua a-3-a , a-4-a, rezultatele devin vizibile, iar rezultatul complet îl vedem la 14 zile când pacienta revine la control și dacă mai este nevoie se completează tratamentul. Toxina botulinică este treptat resorbită de organism, de aceea procedura trebuie repetată la 3-5 luni interval pentru a menține rezultatele obținute.
Îți poți relua activitățile imediat după procedură, roșeața de la nivelului locului de injectare dispare în câteva ore, echimozele dacă apar aceastea trec în câteva zile. Se recomandă pacientul să nu se pună în pat sau în poziție orizontală pentru cel puțin 4-5 ore după injectare pentru a preveni difuziunea sau migrarea substanței în arii nedorite de către medic. De asemenea trebuie evitate activitățile fizice excesive sau statul cu capul în jos, aplecat, sau orice altă activitate care poate crește vascularizația la nivelul feței (evidențiată prin roșeața feței), pentru cel mult 24 de ore. De evitat ștergerea viguroasă a feței sau masajul facial pentru 48 de ore, spălarea și uscarea cu feon-ul a părului pentru 24 h, consumul de alcool pentru 24 h.
Tratamentul cosmetic cu toxină botulinică este o procedură sigură în sensul că nu există efecte secundare majore. Toxina botulinică este folosită în tratamentul paraliziei cerebrale la copii cu vârstă de 3 ani pentru ai ajuta pe aceștia să meargă. În ultimii 25 de ani toxina a fost folosită în tratamentul multor afecțiuni medicale printre care și ticuri nervoase.
Tratamentul cosmetic cu toxină botulinică este o procedură sigură în sensul că nu există efecte secundare majore. Toxina botulinică este folosită în tratamentul paraliziei cerebrale la copii cu vârstă de 3 ani pentru ai ajuta pe aceștia să meargă. În ultimii 25 de ani toxina a fost folosită în tratamentul multor afecțiuni medicale printre care și ticuri nervoase.
Tratamentul cosmetic cu toxină botulinică este o procedură sigură în sensul că nu există efecte secundare majore. Toxina botulinică este folosită înDupă tratament poate să apară roșeață, echimoze, edem (umflare) la nivelul locului de injectare, semne care pot dispare în câteva ore roșeața, echimozele în câteva zile. Poate să apară migrenă, cefalee (durere de cap) ce să persiste 24 - 48 de ore, simptome similare răcelii (gripei), probleme respiratorii, ptoză palpebrală (prin paralizia unui mușchi din vecinătate responsabil de deschiderea ochiului), greață, senzație de amorțeală locală. Mai puțin frecvente (<3% din pacienți) sunt durerea facială, dezorientare , vedere dublă. paraliziei cerebrale la copii cu vârstă de 3 ani pentru ai ajuta pe aceștia să meargă. În ultimii 25 de ani toxina a fost folosită în tratamentul multor afecțiuni medicale printre care și ticuri nervoase.
La fel ca orice alt medicament, nu se recomandă tratamentul cu toxină botulinică în timpul sarcinii sau alăptării. POATE TOXINA BOTULINICĂ PREVENII TRANSPIRAȚIA EXCESIVĂ ȘI MIGRENELE? În multe cazuri de migrenă sau cefalee de stress toxina botulinică s-a dovedit eficientă. De asemenea reduce cantitatea de transpirație la nivelul axilelorîn 90% din cazuri pentru o perioadă de 8-10 luni.