Idealul estetic al organelor genitale feminine este influențat de perceptele culturale ale fiecărei civilizații sau de conceptul de frumusețe personal al fiecărei femei.
În ultimele decenii femeile au început din ce în ce mai mult să se preocupe de aspectul organelor genitale externe odată cu creșterea popularității epilării inghinale, genitale dar și datorită creșterii masive a expunerii materialelor fotografice pornografice, astfel femeile ajung să se compare cu alte femeile, fapt ce conduce la crearea unui ideal estetic.
Dacă o femeie se simte anormală din punct de vedere al esteticii organelor genitale, acest lucru va influența toate aspectele sociale și sexuale ce impun expunerea organelor genitale externe, cum ar fi purtarea slip-ului de la costumul de baie, sauna și băile comune sau intimitatea sexuală. Adesea femeile evită chiar și mersul la consultul ginecologic datorită aspectului organelor genitale.
Nu există un standard pentru idealul estetic al organelor genitale externe.
Pentru atingerea unui ideal estetic al organelor genitale externe se pot lua în considerare următoarele:
• simetria labiilor mici, ce nu depășesc în mărime labiile mari, în ortostatism (stând în picioare)
• clitorisul scurt, non-protuberant, fără pliuri suplimentare
• labiale mari fără piele în exces, nu foarte pline de grăsime (ce se observă ca o umflătură inestetică prin lenjerie)
• muntele lui Venus (pubisul) cu proeminență moderată (să nu se observe prin îmbrăcăminte).
Multe din femeile cu hipertrofia labiilor mari și mici se plâng de disconfort în timpul actului sexual, când fac exerciții fizice sau când poartă îmbrăcăminte strâmtă.
Hipertrofia labiilor poate împiedica realizarea unei igiene locale adecvate și determină apariția unei inflamații cronice.
Labioplastia este intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează țesutul în exces prezent la nivelul labiilor. Operația poate fi făcută din considerente estetice sau pentru a trata disconfortul fizic cauzat de mărirea în volum a labiilor (mersul pe bicicletă, yoga, balet). Pacientele care se adresează acestui tip de operatie o fac pentru că este prea mult țesut în această zonă (hipertrofia labiei minore), datorită prezenței unei asimetri sau inegalități între partea stângă și partea dreaptă sau pentru hiperpigmentarea labiilor mici.
Recuperarea după operația de labioplastie depinde de tipul de anestezie folosit, dacă se optează pentru anestezie locală pacienta poate conduce singură mașina spre casă după intervenția chirurgicală. Recuperarea completă durează câteva săptămâni.
După operație se recomandă 2-3 zile în care să se stea mai mult timp în pat, să se evite statul prelungit în picioare pentru a reduce edemul postoperator (umflarea labiilor). Pacienta poate merge la serviciu după 4-5 zile de la operație. De asemenea pacienta trebuie să evite exercițiile fizice solicitante timp de 3-4 săptămăni și contactul sexual pentru 4-6 săptămâni postoperator.
Există trei opțiuni în ceea ce privește anestezia pentru labioplastie: anestezia locală, anestezia locală cu sedare intravenoasă și anestezia generală.
Anestezia locală are trei mari avantaje pentru acest tip de operație:
• labia mică și țesutul adiacent ei pot fi amorțite relativ ușor prin anestezie locală
• pacienta plătește costuri mai mici pentru operație în comparație cu operația în anestezie generală
• pentru multe femei acest tip de intervenție chirugicală reprezintă o procedură privată, care dacă este efectuată la cabinet, pacienta poate merge și reveni singură după procedură.
Labioplastia ca orice altă operație chirurgicală poate prezenta riscuri și complicații posibile.
Complicațiile specifice pentru acest tip de intervenție chirurgicală sunt: posibila asimetrie între labii, hiperpigmentarea pielii la acest nivel, modificări senzitive tranzitorii (rar se descrie modificare senzorilă semnificativă după o labioplastie de rutină).
Din punct de vedere medical nu există motive pentru care ar trebui să amâni acest tip de operație, deoarece labioplastia nu este influențată de procesul nașterii. Dacă dorești să eviți necesitatea unei proceduri secundare, deoarece există posibilitatea ca labiile mici să se mărească din nou în perioada sarcinii, atunci ar trebui să aștepți până după sarcină și naștere, când vei fi liniștită că nu vor mai fi forțe de tensiune în zonă care să destindă și să deformeze labiile.