Chirurgia carcionomului bazocelular

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer cutanat. Se dezvoltă din celulele bazale, care se află în stratul inferior al pielii. În general, formațiunea crește încet și se evoluează localizat.

Această procedură îmbunătățeste aspectul ochilor și permite repoziționarea spâncenelor și corectarea formei acestora. Efectul obținut este cel de întinerire a ochilor.

Carcinomul bazocelular CBC apare de obicei pe zonele expuse la soare, din treimea superioară a corpului: față, scalp, gât dar și pe spatele mâinilor. Au fost identificați o serie de factori de risc: persoanele cu pielea deschisă la culoare (care nu se bronzează, ci se ard ușor), cei care au istoric familial (rude apropiate care au suferit de aceeași afecțiune), expunerea prelungită la soare sau la surse artificiale de raze ultraviolete, înaintarea în vârstă.

Principalul simptom este prezența unei formațiuni tumorale ulcerate sau nu, care sângerează ușor, se formează și se vindecă periodic sau nu dispare de tot. Uneori leziunile pot avea margini perlate, cu o zonă mai deschisă la culoare. Pot fi prezente la nivelul leziunii disconfortul local, senzații de arsură sau prurit (mâncărime).

Diagnosticul de certitudine al oricărei formațiuni tumorale este dat de examenul histopatologic (după secționare, colorare și examinare la microscop). Examinarea clinică poate ridica doar suspiciunea unei tumori benigne sau maligne. Necesitatea unei biopsii poate fi luată în calcul în cazul anumitor tumori, prea voluminoase sau a căror localizare reprezintă un pericol pentru supraviețuirea pacientului. Pe baza anamnezei (factorii de risc) și a examenului clinic al leziunii chirurgul plastician poate avea suspiciunea că are de-a face cu un carcinom bazocelular. În anumite cazuri, acesta va solicita un consult dermatologic, care poate să confirme sau nu această suspiciune.

Există mai multe tratamente non-chirurgicale pentru carcinomul bazocelular: chiuretajul și electroreducția, radioterapia, terapia fotodinamică, unguente cu Imiquimod sau 5FU. Toate prezintă dezvantajul că leziunea este lăsată pe loc, fără a avea siguranța îndepărtarii ei în întregime și un diagnostic precis. Tratamentul chirurgical este singurul curativ, care îndepărtează formațiunea tumorală în totalitate și permite realizarea unui examen histopatologic al piesei excizate, care poate confirma diagnosticul și tipul de carcinom.

CONSULTAȚIA INIȚIALĂ: Chirurgul plastician examinează leziunea și, dacă pacientul nu a fost văzut de un dermatolog, solicită consultul acestuia, pentru un diagnostic de specialitate mai precis și pentru evaluarea întregului corp, în căutarea altor leziuni concomitente (dintre care unele ar putea fi mai grave decât cele pentru care se prezintă pacientul). PROGRAMAREA INTERVENȚIEI: Cu ocazia consultației se stabilește momentul operator și necesitatea ajustării tratamentului bolilor cronice asociate ANESTEZIA: va fi aleasă în funcție de mărimea și localizarea tumorii, tipul acesteia, vârsta pacientului și bolile asociate. Când este posibil (leziunile mici), se preferă anestezia locală. Dacă formațiunile sunt de dimensiuni mai mari și necesită proceduri reconstructive mai complexe, se va opta pentru anestezia generală. INCIZIA: se practică incizii eliptice, care circumscriu formațiunea tumorală, la distanță de aceasta, în așa-numita ”limită de siguranță oncologică” TEHNICA: se excizează formațiunea tumorală împreună cu puțin țesut sănătos din jur, în limita de siguranță oncologică. Piesa excizată va fi trimisă la examen histopatologic. SUTURA: inciziilor cu fire fine

După operație, monitorizarea regulată și examinările periodice sunt esențiale pentru a detecta eventualele recidive. Pacientul este luat în evidență de serviciul oncologic teritorial. Supravegherea locală se face la 3, 6, 9, 12 luni și apoi anual în primii 3 ani. Pentru prevenție, se recomandă reducerea expunerii la soare, utilizarea sistematică a cremelor cu factor de protecție solară și autoexaminarea (examinarea regulată a pielii pentru a depista leziunile noi sau modificarea celor existente).

Tratamentul chirurgical este singurul curativ, care îndepărtează în totalitate formațiunea tumorală. Dacă prezinți simptome, nu ezita să soliciți ajutorul medical.

Contactează-ne!

În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.

Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!