Melanomul malign poate apărea pe orice parte a corpului, fiind cauzat în principal de expunerea la radiații UV naturale sau artificiale.
Au fost identificați o serie de factori de risc: persoanele cu pielea deschisă la culoare (care nu se bronzează, ci se ard ușor), cei care au istoric familial (rude apropiate care au suferit de aceeași afecțiune), expunerea excesivă și frecventă la soare.
Principalul simptom este prezența unei formațiuni tumorale hiperpigmentare (deși lipsa pigmentului nu exclude diagnosticul). Sunt descrise următoarele tipuri: melanomul cu diseminare superficială (cel mai frecvent), melanomul nodular (un nodul închis la culoare), melanomul acral lentiginos (poate apărea pe palme, tălpi, sub unghii), lentigo malign (mai des la persoanele în vârstă)..
Diagnosticul de certitudine al oricărei formațiuni tumorale este dat de examenul histopatologic (după secționare, colorare și examinare la microscop). Examinarea clinică poate ridica doar suspiciunea unei tumori benigne sau maligne. Necesitatea unei biopsii poate fi luată în calcul în cazul anumitor tumori, prea voluminoase sau a căror localizare reprezintă un pericol pentru supraviețuirea pacientului.
Pe baza anamnezei (factorii de risc) și a examenului clinic al leziuni, chirurgul plastician poate avea suspiciunea că are de-a face cu un melanom malign. În aceste cazuri, chirurgul va solicita un consult dermatologic, care poate să confirme sau nu această suspiciune.
Tratamentul chirurgical este singurul curativ, care îndepărtează formațiunea tumorală în totalitate și permite realizarea unui examen histopatologic al piesei excizate, care poate confirma diagnosticul și preciza stadiul, care este foarte important în vederea conduitei terapeutice ulterioare (la nevoie, imunoterapie, terapie țintită, chimioterapie sau radioterapie)
Pe baza anamnezei (factorii de risc) și a examenului clinic al leziuni, chirurgul plastician poate avea suspiciunea că are de-a face cu un melanom malign. În aceste cazuri, chirurgul va solicita un consult dermatologic, care poate să confirme sau nu această suspiciune.
După operație, monitorizarea regulată și examinările periodice sunt esențiale pentru a detecta eventualele recidive. Pacientul este luat în evidență de serviciul oncologic teritorial. Supravegherea locală se face la 3, 6, 9, 12 luni și apoi anual în primii 3 ani. Pentru prevenție, se recomandă reducerea expunerii la soare, utilizarea sistematică a cremelor cu factor de protecție solară și autoexaminarea (examinarea regulată a pielii pentru a depista leziunile noi sau modificarea celor existente).
Semnele de alertă, care trebuie să grăbească consultul de specialitate sunt: A,B,C,D,E, adică: A=asimetrie, B=(border) margini neregulate, C=culoare neomogenă, D=diametru mare, E=evoluție (schimbarea formei, culorii sau dimensiunilor). Dacă prezinți simptome, nu ezita să soliciți ajutorul medical.
În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.
Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!