Poate apărea ca urmare a leziunilor profunde sau extinse ale pielii. Factori genetici și predispoziția individuală pot influența modul în care o persoană se vindecă și dezvoltă cicatrici.
Cicatricile retractile pot fi în formă de benzi înguste ce pot cauza strângere, durere, disconfort sau restricționarea mișcării în jurul cicatricii.
Exercițiile fizice de întindere și de mobilizare ajută la prevenirea restricțiilor de mișcare. Masajul zonelor cu cicatrici favorizează ruperea aderențelor și îmbunătățirea elasticității pielii. Utilizarea unor materiale de compresie cum ar fi bandaje sau ciorapi elastici reduce tensiunea în zona cicatricii. Folosirea unor dispozitive de întindere a țesuturilor, cum ar fi rolele de silicon, ajută la relaxarea și netezirea cicatricii.
Injecțiile cu steroizi sau enzime la nivelul cicatricii determină îmbunătățirea aspectului și a mobilității acesteia.
CONSULTAȚIA INIȚIALĂ: Chirurgul plastician examinează leziunea și stabiliți împreună planul terapeutic.
PROGRAMAREA INTERVENȚIEI: Cu ocazia consultației se stabilește momentul operator și necesitatea ajustării tratamentului bolilor cronice asociate
ANESTEZIA: depinde de dimensiunea și localizarea cicatricii
TEHNICA: se practică incizii care vor permite alungirea cicatricii după necesități, urmate de închiderea în straturi anatomice
SUTURA se face cu fire fine
Recomandările și instrucțiunile postoperatorii vor fi discutate împreună cu chirurgul în cadrul consultației inițiale.
Fiecare cicatrice retractilă este unică, iar tratamentul trebuie personalizat necesităților fiecărui pacient. Dacă te afli în această situație, nu ezita să soliciți ajutorul medical.
În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.
Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!