Agenții fizici sunt reprezentați de căldură (foc), lichide fierbinți, curentul electric sau flama electrică, exploziile, radiațiile (ultraviolete sau alte tipuri). Agenții chimici pot fi de tipul acizilor sau bazelor.
Manifestările arsurilor depinde de durata contactului cu agentul vulnerant și de agresivitatea acestuia. Arsurile sunt clasificate în 3 grade.
Arsurile de gradul I se manifestă prin roșeață, edem (tumefiere) și durere – de exemplu arsurile solare.
Arsurile de gradul II afectează pielea până în stratul mijociu al acesteia (grosime parțială) sau dincolo de acesta (grosime parțială profundă) când apar flictenele. Pielea poate fi albicioasă sau închisă la culoare, iar durerea este de obicei intensă.
Arsurile de gradul III distrug toate straturile pielii și pot ajunge până în țesuturile subiacente: mușchi sau oase. Pielea este albă, brună sau carbonizată. Durerea este de obicei absentă, din cauza distrugerii nervilor.
Se pune pe baza anamnezei și a examenului clinic.
Primul gest important în tratamentul unei arsuri este oprirea procesului de ardere, folosind apa rece. Regula de 15: în primele 15 minute de la producerea arsurii, apa la 15 grade, timp de 15 minute. Apa va opri arderea și va calma durerea. Apoi se aplică un pansament nonaderent/nonadeziv și recomandă consultarea unui medic de specialitate. Veziculele apărute nu trebuie sparte de către personal nepregătit.
CONSULTAȚIA INIȚIALĂ: Chirurgul plastician examinează leziunea și stabiliți împreună planul terapeutic, pansamentele necesare și frecvența schimbării pansamentului.
TEHNICA PANSAMENTULUI: Se practică toaleta locală, lavajul cu soluții antiseptice, aplicarea pansamentului care trebuie să acopere complet leziunea și să se extindă puțin pe pielea sănătoasă din jur.
FRECVENȚA SCHIMBĂRII PANSAMENTULUI: variază în funcție de tipul de pansament folosit și de starea arsurii. Medicul va indica cu ce frecvență trebuie schimbat pansamentul.
Pansamentele au scopul de a proteja țesuturile fragile și a evita contaminarea infecțioasă, de a absorbi excesul de fluid din plagă, menținând însă un mediu umed, propice vindecării.
PANSAMENTE CU ALGINAT absorb exudatele, menținând un mediu umed.
PANSAMENT CU HIDROCOLOID crează un mediu umed și reduce durerea.
PANSAMENT CU HIDROGEL indicat pentru plăgile uscate, ajută la hidratarea zonei afectate.
PANSAMENT CU SPUMĂ absorb exudatele, mențin un mediu umed și ajută la protejare.
PANSAMENT CU ARGINT previn infecțiile datorită proprietăților antimicrobiene ale argintului.
Arsurile sunt leziuni foarte grave, care sunt dificil de tratat și care pot evolua cu sechele: infecții probleme de cicatrizare, mobilitate, funcționare și integritate a pielii. Cicatricile formate după arsuri sunt fragile, sensibile și dureroase, retractile, cu potențial de transformare malignă.
Prevenția arsurilor reprezintă cea mai importantă măsură care poate evita una din cele mai grave leziuni ale pielii. Tratamentul corect de la început, sub îndrumarea unui chirurg plastician poate reduce rata complicațiilor și gravitatea acestora. Dacă te afli în această situație, nu ezita să soliciți ajutorul medical.
În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.
Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!