CONSULTAȚIA

Alegerea chirurgului care să efectueze tratamentul de care are nevoie sau pe care și-l dorește un pacient reprezintă o decizie importantă, pentru că medicul și pacientul trebuie să parcurgă împreună atât etapa tratamentului cât și cea posterapeutică. Trebuie să existe o legătură strânsă între cei doi și o relație bazată pe încredere reciprocă.

Consultația reprezintă un moment esențial, deoarece pacientul trebuie să pună toate întrebările și să primească toate lămuririle legate de tipul tratamentului ce va fi efectuat, riscurile și complicațiile posibile, recuperarea și îngrijirile postoperatorii ca și de perioada de vindecare.

Discuția va începe cu prezentarea motivelor pentru consultație, urmate de câteva întrebări referitoare la antecedentele personale și familiale, boli cronice și tratamentele acestora. Dacă pacientul urmează un tratament medicamentos, acesta trebuie specificat și modificat la nevoie, în pregătirea operației. Eventualele intervenții chirurgicale sau proceduri estetice realizate anterior trebuie precizate cu exactitate și sinceritate, în spiritul încrederii reciproce.

– greutatea corporală și eventualele fluctuații ale acesteia

– tratamentele de tipul suplimentelor nutritive sau vitaminelor

– exercițiile fizice (tipul lor și frecvența cu care pacientul practică sport)

– fumatul (activ sau pasiv)

– consumul de alcool

– expunerea la soare (frecvența și tipul UV: naturale sau artificiale)

– nivelul de stres al pacientului.

 

Medicul va efectua apoi examenul fizic, centrat pe zonele care pot necesita un tratament injectabil sau chirurgical. 

 

Vor fi apoi prezentate și discutate opțiunile terapeutice disponibile pentru patologia sau dorințele pacientului (în cazul procedurilor estetice).



În vederea pregătirii pentru o intervenție chirurgicală, pacientul va trebui să facă o serie de investigații paraclinice, care includ analize de sânge și explorări imagistice (radiografie, echografie, CT, RMN - în funcție de necesități)

Medicul discută cu pacientul, explicându-i în detaliu pașii procesului perioperator, astfel încât acesta să se îndrepte către tratamentul dorit cu așteptări realiste. Discuția va fi axată pe explicarea procedurii, tipul anesteziei folosite, complicațiile care pot să apară și soluțiile lor. Se vor lua în considerare dorințele pacientului și în același timp vor fi explicate rezultatele ce se pot obține în mod real.

Pacientul va fi sfătuit să evite înainte de operație tratamentele cu aspirină, vitamine sau suplimente alimentare care pot crește riscul de sângerare.

Fumatul crește incidența complicațiilor chirurgicale și anestezice și afectează procesul de vindecare postoperatorie, mărind riscul infecțiilor și necrozelor la nivelul plăgii operatorii. De aceea, pacienții fumători sunt îndrumați să reducă sau să renunțe la fumat cu cel puțin 6 săptămâni înainte, dar și după operație.

Durata în timp a perioadei de vindecare și recuperare este variabilă și poate fi influențată de o multitudine de factori. Aceștia pot fi: amploarea intervenției chirurgicale, tipul de anestezie utilizat, vârsta pacientului, antecedentele medicale și chirurgicale, numărul și tipul procedurilor estetice efectuate anterior, gradul de activitate preoperatorie, bolile asociate.

Fiecare pacient este unic, procesul de vindecare este diferit pentru fiecare în parte, dar prin respectarea indicațiilor și colaborarea foarte apropiată cu medicul curant, convalescența poate fi scurtată și mai ușoară. Marea majoritate a pacienților se pot întoarce la activitățile curente după două - trei săptămâni postoperator.

Rezultatul final al operației se consideră a fi la un an postoperator când se încheie perioada de vindecare.

Contactează-ne!

În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.

Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!