Excizie chist sebaceu

Numit și chist epidermoid, chistul sebaceu reprezintă o formațiune dezvoltată de la nivelul anexelor pielii, ce conține cheratină, o proteină ce face parte din structura pielii și a părului.

Poate fi prezent în orice regiune a corpului, mai frecvent pe față, scalp, gât, spate etc, variind de la câțiva mm la câțiva cm.

Liftingul non-chirurgical folosește toxina botulinică (Botox) injectată la nivelul frunții și în jurul sprâncenelor. Efectul toxinei este de ridicare a acestora și durează între 3 și 6 luni, în funcție de substanța folosită.

Liftingul chirurgical presupune excizia țesutului în exces din jurul sprâncenelor, fixarea și reconturarea acestora. Rezultatele sunt mai durabile și este procedura aleasă de cei care doresc o modificare mai importantă a aspectului.

Poate apărea ca urmare a blocării canalelor de excreție a glandelor sebacee, glande anexe ale tegumentului, care produc sebumul, grăsimea aflată pe suprafața pielii. 

Factorii favorizanți sunt reprezentați de factori genetici (anumite persoane au predispoziția de a dezvolta astfel de leziuni) și traumatisme minore sau iritații ale pielii care pot bloca calea de evacuare a sebumului, ducând la apariția chistului.

Chistul sebaceu este o formațiune rotundă sau ovalară, vizibilă sub suprafața pielii, cu conturul neted și consistență mai fermă. Dimensiunile pot varia de la câțiva mm la câțiva cm. Nu sunt dureroase, dar pot provoca disconfort dacă sunt inflamate sau iritate.

Se pune pe baza anamnezei și a examenului clinic. Chirurgul poate solicita efectuarea unei ecografii de părți moi.

Majoritatea chistelor sebacee sunt inofensive și nu necesită tratament dacă nu se inflamează, dacă nu produc disconfort și dacă nu derajează din punct de vedere estetic.

Excizia chirurgicală reprezintă tratamentul de elecție pentru chistele sebacee, mai ales dacă prezente semnele de inflamație. 

  1. CONSULTAȚIA INIȚIALĂ: Chirurgul plastician examinează leziunea și stabiliți împreună planul terapeutic.

  2. PROGRAMAREA INTERVENȚIEI: Cu ocazia consultației se stabilește momentul operator și necesitatea ajustării tratamentului bolilor cronice asociate

  3. ANESTEZIA:  se preferă anestezia locală 

  4. TEHNICA: Incizia este centrată deasupra chistului, se practică excizia acestuia; 

  5. SUTURA  se face cu fire fine

     

Recomandările și instrucțiunile postoperatorii vor fi discutate împreună cu chirurgul în cadrul consultației inițiale. Formațiunile localizate la nivelul extremităților se vindecă mai bine prin imobilizare, de aceea se va folosi o atelă în primele zile postoperator. Apariția unor eventuale tumefieri, dureri moderate și hiperemie (roșeața) locale sunt considerate normale, estompându-se în timp. Se recomandă evitarea activităților fizice intense timp de câteva zile. Deși riscul de complicații este scăzut, pot apărea infecții, sângerări, cicatrici vicioase sau recidiva lipomului.

Respectarea instrucțiunilor postoperatorii asigură obținerea rezultatelor dorite. Dacă observi orice problemă la nivel local, nu ezita să soliciți ajutorul medical.

Contactează-ne!

În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.

Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!