Excizie lipom

Este o proliferare benignă a țesutului adipos, care se formează sub piele. Poate apărea în orice regiune a corpului, dar mai frecvent în zonele cu depozite de grăsime, cum ar fi: gâtul, umerii, spatele, abdomenul sau coapsele.

Această procedură îmbunătățeste aspectul ochilor și permite repoziționarea spâncenelor și corectarea formei acestora. Efectul obținut este cel de întinerire a ochilor.

Cauza exactă nu este cunoscută; se crede că factori genetici, ereditatea și anumite afecțiuni medicale contribuie la apariția acestuia. Poate fi depistat la orice vârstă, dar mai frecvent la adulții de peste 40 de ani.

Lipomul este o formațiune rotundă sau ovalară, în general moale și elastică la atingere, se poate mișca ușor sub piele când este presat cu degetele. Dimensiunile pot varia de la câțiva mm la câțiva cm. Nu sunt dureroase, cu excepția cazurilor în care se află în apropierea nervilor sau comprimă alte structuri.

Se pune pe baza anamnezei și a examenului clinic. Chirurgul poate solicita efectuarea unei ecografii de părți moi.

Majoritatea lipoamelor sunt inofensive și nu necesită tratament dacă nu produc disconfort, dacă nu derajează din punct de vedere estetic.

Dacă lipomul este însoțit de durere, dacă crește rapid în volum sau pacientul dorește îndepărtarea din motive estetice, se poate apela la lipoaspirație sau excizia chirurgicală.

  1. CONSULTAȚIA INIȚIALĂ: Chirurgul plastician examinează leziunea și stabiliți împreună planul terapeutic.

  2. PROGRAMAREA INTERVENȚIEI: Cu ocazia consultației se stabilește momentul operator și necesitatea ajustării tratamentului bolilor cronice asociate

  3. ANESTEZIA:  se preferă anestezia locală 

  4. TEHNICA: Incizia este centrată deasupra lipomului, se practică excizia acestuia; formațiunea este trimisă la examenul histopatologic. 

  5. SUTURA  se face cu fire fine


Recomandările și instrucțiunile postoperatorii vor fi discutate împreună cu chirurgul în cadrul consultației inițiale. Formațiunile localizate la nivelul extremităților se vindecă mai bine prin imobilizare, de aceea se va folosi o atelă în primele zile postoperator. Apariția unor eventuale tumefieri, dureri moderate și hiperemie (roșeața) locale sunt considerate normale, estompându-se în timp. Se recomandă evitarea activităților fizice intense timp de câteva zile. Deși riscul de complicații este scăzut, pot apărea infecții, sângerări, cicatrici vicioase sau recidiva lipomului.

Respectarea instrucțiunilor postoperatorii asigură obținerea rezultatelor dorite. Dacă observi orice problemă la nivel local, nu ezita să soliciți ajutorul medical.

Contactează-ne!

În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.

Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!