Boala se întâlnește mai frecvent la bărbați, raportul bărbați/femei – 14:1, femeile tind să dezvolte boala mai târziu și fac forme mai ușoare.
Etiologia acestei afecțiuni este multifactorială. Transmiterea genetică reprezintă unul din factori, există pacienți cu un puternic istoric familial al acestei boli.
Pentru unii pacienți următorii factorii sunt incriminați în dezvoltarea bolii:
• Diabetul zaharat crește rascal de boală de două ori, datorită microangiopatiei diabetice
• medicamentele antiepileptice - fenobarbitalul, 2% din pacienții cu Dupuytren sunt epileptici
• consumul de alcool - studiile au arătat corelația cu cantitatea de alcool consumată
• fumatul
• meseriile ce presupun munca cu unelte ce vibrează (târnăcop)
Cel mai frecvent afectat de boală este degetul IV, urmat de degetele V, III, de obicei fiind afectate ambele mâini. Nodulii palmari sunt întâlniți cel mai frecvent la baza degetului V (degetul mic), la nivelul razei digitale IV , la baza degetului mare și a primului spațiu interdigital. Unitatea nodul - coardă determină retracția în flexie a degetelor în palmă, pot să apară îngustarea spațiilor interdigitale, mișcările active și pasive de flexie - extensie la nivelul degetelor sunt limitate, redori articulare la nivelul articulatiilormetacarpofalanfiene și interfalangiene, durere, tulburări de sensibilitate (parestezi la nivelul degetelor) ca urmare a compresiei sau torsiunii pachetului vasculo-nervos digital, tulburări trofice ale pielii ca urmare a igienei precare determinată de retracția fixă a degetelor în palmă, infecții ale pielii.
Pacientul este examinant de către chirurgul plastician, acesta face examenul mâinii prin inspecție, palpare și examinarea mișcărilor active - pasive. Nu sunt necesare investigații specifice, cu excepția radiografiei de mână față și profil pentru a determina gradul de afectare articulară la pacienții cu forme avansate de boală.
Tratamentul non-chirurgical constă în imobilizarea mâini pe atelă în timpul nopții în așteptarea intervenției chirurgicale, injecțiile cu steroizi la nivelul nodulilor și corzilor, injecțiile cu colagenază (Xiaflex).
Intervenția chirurgicală reprezintă tratamentul indicat în cazul maladiei Dupuytren și constă în excizia unităților nodul-coardă și eliberarea articulațiilor afectate de retracția în flexie a degetelor.
Tratamentul postoperator presupune imobilizarea mâinii pe atelă gipsată până la 14 zile după operație, moment în care se suprimă și firele de sutură. Exerciții fizice ale mâinii 1-2 ore pe zi sub supravegherea unui medic fizioterapeut.
Purtarea atelei noaptea până la 6 luni postoperator.
Complicațiile acestei operații pot fi: