Pansament escară de decubit​

Escara este o leziune care apare datorită presiunii prelungite exercitate la nivelul țesuturilor strivite între 2 planuri dure (planul osos și planul patului).

Escarele apar la pacienții imobilizați la pat sau în scaunul cu rotile. Presiunea asupra țesuturilor duce la întreruperea circulației sangvine, producând deteriorarea țesuturilor, care poate ajunge până la necroza (moartea) lor.

Apariția escarelor este declanșată mai rapid la pacienții cu factori de risc cum ar fi: bolnavii în comă, paralizați, cu afecțiuni neurologice (accidente vasculare), afecțiuni neoplazice, subnutriție, obezitate și diabet.

Pe lângă tulburările tisulare produse de compresia între 2 planuri dure, mișcările constante sau frecarea excesivă pot agrava presiunea asupra zonelor vulnerabile.

Ulcerațiile sau rănile deschise din zonele expuse la presiune prezintă flictene (bule cu lichid), secreții (scurgeri de lichid sau puroi). Nu sunt însoțite de obicei de dureri, pacienții având tulburări de sensibilitate.

Se pune pe baza anamnezei și a examenului clinic.

Stadiile unei escare variază de la: piele roșie, sensibilă sau mai caldă decât zona înconjurătoare (stadiul I), prin faza de leziuni cu bule sau eroziuni superficiale (stadiul II) și faza de leziuni mai adânci ce afectează straturile profunde ale pielii (stadiul III) până la extensia leziunii care distruge mușchii, oasele sau articulațiile (stadiul IV).

Escarele apar la pacienții care suferă deja de afecțiuni grave, care îi imobilizează mult timp în poziții dificile. Pentru ei, orice manevre terapeutice sunt dificil de realizat:  schimbarea unui pansament sau o intervenție chirurgicală și de aceea prevenirea escarelor reprezintă o etapă esențială în îngrijirea pacienților imobilizați.

Modalitățile de prevenire a escarelor cuprind: schimbarea frecventă a poziției corpului, utilizarea saltelelor antiescară, igiena locală riguroasă, schimbarea regulată a lenjeriei de corp și de pat,  evitarea umezelii sau a murdăriei în zonele de decubit.

  1. CONSULTAȚIA INIȚIALĂ: Chirurgul plastician examinează leziunea și stabiliți împreună planul terapeutic, pansamentele necesare și frecvența schimbării pansamentului.

  2. TEHNICA PANSAMENTULUI: Se practică toaleta locală, lavajul cu soluții antiseptice, aplicarea pansamentului care trebuie să acopere complet leziunea și să se extindă puțin pe pielea sănătoasă din jur.

  3. FRECVENȚA SCHIMBĂRII PANSAMENTULUI: variază în funcție de tipul de pansament folosit și de starea escarei. Medicul va indica cu ce frecvență trebuie schimbat pansamentul.

Pansamentele au scopul de a proteja țesuturile fragile și a evita contaminarea infecțioasă, de a absorbi excesul de fluid din plagă, menținând însă un mediu umed, propice vindecării.

PANSAMENT CU HIDROGEL indicat pentru escare uscate, ajută la hidratarea zonei afectate.

PANSAMENT CU HIDROCOLOID crează un mediu umed în jurul escarei și reduce durerea.

PANSAMENTE CU ALGINAT absorb exudatele din escară, menținând un mediu umed. 

PANSAMENT CU SPUMĂ absorb exudatele, mențin un mediu umed și ajută la protejarea escarei.

PANSAMENT CU ARGINT previn infecțiile datorită proprietăților antimicrobiene ale argintului.

Pe lângă continuarea măsurilor generale care vizează prevenirea escarelor, la pacienții imobilizați vindecarea acestora este posibilă doar dacă se evită sprijinul pe zonele afectate, umezeala și murdăria și dacă se respectă igiena locală riguroasă. Alimentația și hidratarea adecvată sunt importante pentru a asigura nutriția țesuturilor și condițiile pentru vindecarea plăgilor.

Prevenția escarelor reprezintă cea mai importantă măsură care poate evita agravarea stării pacienților imobilizați din diferite motive. Dacă te afli în această situație, nu ezita să soliciți ajutorul medical.

Contactează-ne!

În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.

Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!