Cea mai frecventă cauză este insuficența venoasă cronică a membrelor inferioare (varicele), atunci când sângele stagnează în vene și se acumulează în țesuturi, a căror oxigenare și nutriție au de suferit. La persoanele cu insuficiență venoasă cronică pot apărea plăgi care nu se vindecă după leziuni sau traumatisme minore.
Persoanele care suferă de insuficiența venoasă cronică de obicei au rude apropiate care prezintă aceeași afecțiunie. Stilul de viață sedentar sau meseriile care implică ortostatismul prelungit (statul în picioare) predispun de asemenea la apariția problemelor varicoase. Alți factori de risc includ vârsta înaintată, obezitatea, sarcina (care cresc presiunea la nivelul abdomenului și împiedică întoarcerea venoasă, favorizând staza sângelui la nivelul membrelor inferioare).
Ulcerațiile sau rănile deschise din treimea inferioară a gambelor apar pe zone închise la culoare (dermatita ocră sau brună), prezintă secreții (scurgeri de lichid sau puroi), sunt însoțite de dureri, senzații de arsură sau prurit (mâncărime).
Se pune pe baza examenului clinic, dar sunt necesare o serie de investigații care să precizeze starea sistemului venos profund și superficial: ecografia doppler.
Tratamentul bolii varicoase necesită consultul de chirurgie vasculară. Ulcerul varicos necesită deseori o abordare multidisciplinară și personalizată. Fiind vorba de o suferință cronică, având o evoluție de ani de zile, tratamentul este de durată în cazurile care nu pot beneficia de intervenție chirurgicală pentru rezolvarea insuficienției venoase cronice (de exemplu, atunci când sistemul venos profund nu este permeabil).
CONSULTAȚIA INIȚIALĂ: Chirurgul plastician examinează leziunea și stabiliți împreună planul terapeutic, pansamentele necesare și frecvența schimbării pansamentului.
TEHNICA PANSAMENTULUI: Se practică toaleta locală, lavajul cu soluții antiseptice, aplicarea pansamentului care trebuie să acopere complet ulcerul și să se extindă puțin pe pielea sănătoasă din jur.
FRECVENȚA SCHIMBĂRII PANSAMENTULUI: variază în funcție de tipul de pansament folosit și de starea ulcerului. Medicul va indica cu ce frecvență trebuie schimbat pansamentul.
Pansamentele au scopul de a proteja țesuturile fragile și a evita contaminarea infecțioasă, de a absorbi excesul de fluid din plagă, menținând însă un mediu umed, propice vindecării.
PANSAMENTE CU ALGINAT absorb exudatele din ulcer, menținând un mediu umed.
PANSAMENT CU HIDROCOLOID crează un mediu umed în jurul ulcerului și reduce durerea.
PANSAMENT CU HIDROGEL indicat pentru ulcerele uscate ajută la hidratarea zonei afectate.
PANSAMENT CU SPUMĂ absorb exudatele, mențin un mediu umed și ajută la protejarea ulcerului.
PANSAMENT CU ARGINT previn infecțiile datorită proprietăților antimicrobiene ale argintului.
Contenția elastică prin feși sau ciorapi elastici permite scăderea presiunii din venele membrelor inferioare, reducerea edemului și îmbunătățesc circulația sângelui și nutriția țesuturilor. Evitarea ortostatismului sau a sedentarismului prelungit, combinat cu exercițiile fizice sau mersul care favorizează întoarcerea venoasă au efecte favorabile asupra vindecării ulcerului. După debridarea chimică și pansamentele efectuate corespunzător, atunci când nu există semne de infecție și țesutul de granulație are aspectul adecvat, se poate apela la tratamentul de bază, reprezentat de acoperirea defectului restant prin grefe de piele liberă despicată.
Pacientul trebuie să monitorizeze periodic ulcerului varicos în căutarea semnelor de infecție și să raporteze orice schimbare survenită medicului. Dacă te afli în această situație, nu ezita să soliciți ajutorul medical.
În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.
Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!