Papiloame, veruci vulgare

Papiloamele și verucile vulgare sunt tumori cutanate benigne, de forme și dimensiuni variate, localizate în diferite regiuni ale corpului.

Papiloamele și verucile apar ca urmare a infecției cu papiloma virus uman (HPV).

Papiloamele sunt excrescențe moi, de culoarea pielii sau mai închise, de dimensiuni variind de la câțiva mm la câțiva cm; apar mai ales în zona gâtului, pliurilor, sub brațe sau sâni.

Verucile vulgare sunt formațiuni mai dure, aspre, cu suprafața îngroșată și puncte negre (corespunzătoare capilarelor sangvine). Se găsesc pe mâini, tălpi, coate, genunchi etc.

Se pune pe baza anamnezei și a examenului clinic.

Se pune pe baza anamnezei și a examenului clinic.

Pentru ambele leziuni sunt disponibile crioterapia, tratamente cu laser, aplicații de acid salicilic etc.

Electrocauterizarea reprezintă o opțiune eficientă pentru tratamentul acestor leziuni. Se poate realiza într-o singură ședință, îndepărtarea leziunii având loc în mod controlat, cu risc scăzut de sângerare. 

  1. CONSULTAȚIA INIȚIALĂ: Chirurgul plastician examinează leziunea și stabiliți împreună planul terapeutic și leziunile care vor fi tratate. Uneori poate fi solicitat un consult dermatologic de specialitate care să examineze unele leziuni.
  2. ANESTEZIA: se preferă anestezia locală
  3. TEHNICA: Se practică toaleta locală, cauterizarea cu bisturiul electric, aplicarea de unguent și pansament. 

Pansamentele au scopul de a proteja țesuturile fragile și a evita contaminarea infecțioasă, de a absorbi excesul de fluid din plagă, menținând însă un mediu umed, propice vindecării.

PANSAMENT CU HIDROGEL indicat pentru escare uscate, ajută la hidratarea zonei afectate.

PANSAMENT CU HIDROCOLOID crează un mediu umed în jurul escarei și reduce durerea.

PANSAMENTE CU ALGINAT absorb exudatele din escară, menținând un mediu umed. 

PANSAMENT CU SPUMĂ absorb exudatele, mențin un mediu umed și ajută la protejarea escarei.

PANSAMENT CU ARGINT previn infecțiile datorită proprietăților antimicrobiene ale argintului.

Recomandările și instrucțiunile postoperatorii vor fi discutate împreună cu chirurgul în cadrul consultației inițiale. În funcție de dimensiunea și profunzimea leziunii, cicatricile vor avea dimensiuni mai mari sau mai mici; unele pot fi hiperpigmentare. Formațiunile sesile (cu bază largă de implantare) pot necesita excizia chirurgicală, în anestezie locală și cu sutura cutanată.

Leziunile cutanate sunt foarte contagioase (mai ales la copii). Evită gratajul (scărpinare) acestora și traumatismele locale. Este bine să nu ai contact fizic cu persoane care prezintă astfel de formațiuni, să menții o igienă personală riguroasă și să porți încălțăminte în locurile publice (piscine, vestiare) Dacă te afli în această situație, nu ezita să soliciți ajutorul medical.

Contactează-ne!

În cazul în care dorești să ne lași un mesaj privat, fie ai nevoie de informații suplimentare, te rugăm să completezi formularul atașat și în cel mai scurt timp posibil te vom contacta.

Ne întâlnim și aici! Te așteptăm cu drag să ne calci pragul! Vino să ne saluți la o cafeluță caldă, fie ne poti scrie pe paginile noastre de socializare!