Peeling-ul Chimic

O piele fără defecte reprezintă dorința cea mai mare a oricărei femei din lume, multe din noi tânjind după tenul luminos al modelelor ce defilează pe podium, și într-adevăr nimic nu poate radia sănătate și arăta mai bine decât un tonus al pielii impecabil.

În ziua de astăzi suntem binecuvântate cu un întreg arsenal de proceduri, destinate reducerii porilor vizibili,îmbunătățirii tonusului pielii, și obținerea unei străluciri a pielii pe termen lung, de la laser pentru rejuvenare, microderadraziune, biorevitalizare, peeling chimic etc.

Peeling-ul poate reda strălucire pielii prin ștergerea ridurilor fine și îmbunătățirea aspectului ridurilor profunde, ridurile verticale din jurul gurii, ridurile vine de la colțul ochilor,poate trata cicatricile de acnee și de varicelă, rozacea și petele pigmentare de la nivelul pielii, leziuni precanceroase tegumentare. Soluțiile cu acid lactic pot trata keratoza pilaris.

Peeling-ul constă în aplicarea unor soluții chimice pe suprafața pielii pentru îndepărtarea straturilor externe și descoperirea straturilor noi din profunzime ale pielii.

Ingredientele ce compun soluțiile pentru peeling includ o gama variată de substanțe, de la extracte din plante până la agenți chimici sintetici, fapt oglindit și în efectele obținute de la ușoară strălucire la ștergerea ridurilor. Peeling-urile naturale produc efecte ușor vizibile și afectează numai straturile superficiale ale pielii.

Peeling-urile cu alpha-hydroxiacizi (AHA) reprezintă o soluție foarte la îndemână și pot fi utilizate pentru aproape toate tipurile de piele. Dintre alpha-hidroxiacizi se folosesc acidul lactic și glicolic pentru a trata uscăciunea pielii și îmbunătățirea texturii pielii. Acest tip de peeling este unul superficial, un singur tratament poate să dea un aspect radios al pielii, dacă însă repeți tratamentul poți avea rezultate asupra ridurilor, îmbunătățirea texturii pielii, reducerea efectelor soarelui asupra tenului.

Peeling-urile cu beta-hydroxiacizi (BHA) folosesc acidul salicilic pentru a accelera procesul de descuamare a celulelor pielii și îmbunătățirea aspectului pielii pătate.

Peeling-urile chimice sunt soluții mult mai puternice din punct de vedere al penetrării straturilor pielii, cu concentrații diferite ale acidului ce determină descuamarea celulelor moarte din straturile superficiale ale pielii și stimulează producerea de colagen și elastină la nivelul pielii.

Acizii folosiți constituie o gamă largă de la alpha hidroxiacizi și acid salicilic la acizi mult mai puternici ca acidul tricloroacetic și fenol care au putere diferită de penetrare a straturilor pielii, pentru o patologie specifică.

Peeling-ul cu acid tricloroacetic (TCA) poate fi folosit la peeling superficial, mediu sau profund în funcție de concentrația acidului și de metoda de aplicare. Se poate aplica la nivelul feței, gâtului, mâinilor, pe diverse pete pigmentare tegumentare (efectul de albire este mai mic decât cel al fenolului,de aceea este preferat comparativ cu fenolul).

Peeling-ul cu acid carbolic (fenol) este un peeling profund, cu indicație pentru pielea cu riduri adânci, în special ridurile verticale de la nivelul buzei superioare, dar determină o albire permanentă a pielii ce lasă o linie de demarcație între zona tratată și cele netratate, de aceea e nevoie de un tratament la nivelul întregii fețe. De asemenea corectează probleme de pigmentare ale pielii, pete pigmentare ce apar odată cu îmbătrânirea, leziuni precanceroase ale pielii. Dezavantajul în tratamentul petelor pigmentare este că trebuie să porți machiaj pentru ajuta zona tratată să se uniformizeze ca și culoare cu zonele netratate. Spre deosebire de TCA , fenolul nu poate fi folosit la nivelul pielii gâtului, însă variațiile în formula soluției de fenol, soluție tamponată sau cu concentrație mai mică, permit extinderea folosirii acestuia și în alte zone ale pielii. Soluțiile tamponate de fenol constituie o alternativă mai comodă pentru pacient, pielea se vindecă mai repede decât un peeling standard cu fenol.

În mod normal cu cât acidul este mai puternic cu atât penetrează mai adânc straturile pielii și reacțiile posttratament sunt mult mai severe.

La consultația trebuie să îți găsești răspuns la toate întrebările tale legate de peeling. În timpul consultației va evalua starea de sănătate a pielii tale, veți discuta despre așteptările tale vizavi de acest tip de tratament și îți va revizui trecutul medical (dacă ai probleme de sănătate). Medicul îți va examina cu atenție pielea de la nivelul feței pentru a stabili ce tip de peeling ți se potrivește, sau schema de tratament ce ar trebui urmată. De asemenea va constata ce tip de piele ai, severitatea leziunilor de la nivelul feței, petele pigmentare prezente, adâncimea cicatricilor de acnee, ridurile fine, ridurile profunde etc. La consultație va trebui să fi pregătită pentru a revizui întregul trecut medical, adică informații despre bolile pe care le ai, alergiile la medicamente și nu numai, tratamentele pe ca le-ai urmat, intervenții chirurgicale în antecedente, medicația care o ei în prezent, dacă ai făcut tratamente cu raze X la nivelul feței, dacă ai mai făcut peeling-uri chimice, dacă folosești în prezent sau ai folosit aplicații topice la nivelul feței cum ar fi ROACCUTANE, RETIN A, TRETINOIN. Pentru siguranța ta este necesară o expunere cât mai detaliată a antecedentelor medicale

Dacă ai nevoie de un peeling cea mai potrivită perioadă din an este iarna, deoarece indiferent de tehnica folosită, pielea după tratament este sensibilă, de culoare roz sau chiar roșie și dacă este expusă la soare poate deveni maronie sau hiperpigmentată.

Este absolut necesar ca înainte de peeling pielea să nu fie agresată (coșuri, acnee activă), frecată (nu după pensat, aplicare de ceară la nivelul mustății, tratament cosmetic de scoaterea punctelor negre) deoarece pot conduce la apariția de cicatrici posttratament. Pacientul trebuie să fie sănătos, să nu fie răcit, fără probleme stomatologice, otită, rinită, sinuzită, erupție herpetică la nivelul feței (dacă există antecedente de erupții herpetice se face provilaxia acestora prin administrarea de Aciclovir, Vautrex). Ar fi de dorit să îți iei câteva zile libere dacă nu dorești să fi văzută cu fața descoamându-se.

Soluția de acid (AHA sau TCA) aleasă pentru tine de către medic este aplicată la nivelul feței cu ajutorul unui tampon de vată ( tip bețișor de ureche), evitând zona ochilor, spâncenele și buzele.În timpul aplicării acidului la nivelul feței simți usturime ce dispare în aproximativ 10 secunde după aplicarea cremei ce neutralizează acidul, iar după tratament începe să se exfolieze pielea pe măsură ce straturile noi de piele se formează. Tratamentul se poate repeta la un interval de 2 săptămâni, până se obține rezultatul dorit. Peeling-ul profund la nivelul întregii fețe durează aproximativ 1-2 ore, dacă se tratează numai ridurile din jurul gurii 30 min, acesta se poate face în anestezie generală sau sedare intravenoasă. După inactivarea acidului se acoperă fața cu un strat gros de vaselină, mai exact crusta care se formează la nivelul feței. Alte tehnici presupun acoperirea cu o mască a feței sau cu bucăți de bandă adezivă ocluzivă respectând zona ochilor și a gurii. Peeling-urile pot fi destul de agresive, de aceea este necesară o evaluare a pielii la consultație pentru a vedea ce tip de peeling este cel mai potrivit pentru tine, și ce se poate întâmpla dacă apare vreo reacție alergică.

După tratament pielea va fi acoperită cu vaselină sau alte unguente de protecție recomandate de medic, în cazul peeling-ului profund pansament, bandă adezivă ocluzivă. Pielea este uscată,fața ușor umflată, roșie iar după câteva zile fața devine roz, edemul se remite, începe să se exfoliează până la o săptămână după aplicarea acidului, lăsând în urmă piele nouă ușor rozalie. Este posibil să simți ca o arsură solară, pielea feței fiind sensibilizată de tratament. Perioda de vindecare este individuală, fiecare din noi de vindecăm în mod particular.

Bărbații trebuie să nu își radă barba pentru câteva zile. Timp de 7-10 zile pielea se exfoliază. Pielea poate rămâne roz pentru câteva săptămâni sau luni (după peeling profund). Machiajul se poate aplica după 2-3 săptămâni, în funcție de profunzimea peeling-ului. Pacienții evită expunerea la soare și trebuie să aplice cremă cu factor de protecție solară 50%, evită mersul la solar, piscină comună, masaj, tratament facial, sală, saună.

Peeling-ul chimic este în general un tratament sigur, dar trebuie discut cu medicul tău despre reacțiile adverse ce pot să apară, dintre acestea amintesc:
• infecția
• vindecare vicioasă
• reacții alergice
• posibilă erupție herpetică
• cicatrici hipertrofice
• modificări de culoare a pielii, pete pigmentare, pigmentări anormale
• pete albe după peeling profund
• pori pot să pară mai mari și pielea să nu se întindă după tratament
• anumite patologii ale pielii feței pot să nu răspundă la tratamentul cu peeling.

Este absolut necesară evitarea expunerii la soare, aplicarea cremei de protecție solară și purtarea unei pălării cu boruri largi, dacă zona ochilor a fost tratată purtarea de ochelari de soare, prudență după mai multe peeling-uri la spălarea cu apă clorinată.

După peeling pielea dumneavoastră va continua să îmbătrânească, ridurile vor reapărea după un interval de tip, dar pentru o perioadă pielea dumneavoastră va avea un aspect mai tânăr, va fi fresh, cu o textură și un tonus bun.