Tratamente cu acid hialuronic

Odată cu înaintarea în vârstă, apar primele riduri fine de expresie și începem să pierdem volum de la nivelul obrajilor ceea ce conduce la un aspect îmbătrânit al feței. În ultimel decade de timp produsele cosmetice de injectat au devenit o unealtă eficientă și potrivită pentru a corecta aceste aspecte legate de vârstă.

Dorința de a păstra și recâștiga strălucirea pielii din tinerețe reprezintă obiective ce te fac să apelezi la medicina cosmetică. Aspirația către rotunjimile și conturul feței din tinerețe, strălucirea și prospețimea pielii reprezintă scopul primar pentru pacientele care apelează la tratamentele non-chirurgicale estetice.

Pacientul ce se adresează acestui tip de procedură se caracterizează prin ptoză ușoară spre moderată a pielii din jurul ochilor, scăderea ușoară spre moderată a proeminenței obrajilor cu adâncirea șanțurilor nazolabiale și a șanțurilor mento-labiale ("marionette lines").

Există o varietate foarte mare de filler-e pe piață care diferă prin compoziție, vâscozitate și longevitate a rezultatului în timp, de aceea pacientul care se adresează acestui tip de tratament trebuie să ceară ajutorul medicului chirurg estetician în ceea ce privește alegerea produsului cel mai potrivit pentru nevoile sale.

Acidul hialuronic este produs în mod normal în organismul uman la nivelul țesutului conjunctiv, epitelial și nervos, găsindu-se din abundență la nivelul dermului. Poate atrage apă de o mie de ori greutatea sa, reprezentând principalul factor în menținerea hidratării, prospețimii și a tinereții pielii. Achidul hialuronic pentru injectat este un produs de sinteză, bio-compatibil și bio-degradabil, care variază din punct de vedere al compoziției, vâscozității și duratei rezultatului în timp.

Materialele de umplere dermică sau filler-ele sunt substanțe sub formă de gel ce se injectează la nivelul feței pentru a oferi suport acelor zone care se prăbușesc cum ar fi partea externă a sprâncenei, șanțurile nazolabiale, colțurile gurii, șanțul mentonier, ridurile fine din jurul ochilor și ale buzei superioare, pentru a reda volum zonelor unde țesurile se atrofiază datorită vârstei, umplerea cicatricilor de varicelă și acnee, conturarea și volumizarea feței, mărirea în volum a buzelor

Programează-te la o consultație și află toate detaliile necesare despre acest tip de tratament înainte de a decide dacă dorești să îl faci.

Evită administrarea de aspirină, antiinflamatoare nesteroidiene sau medicamente ce afectează coagularea sângelui (antiplachetare, anticoagulante) (doar dacă au indicație medicală pentru afecțiuni diagnosticate), cu cel puțin două săptămâni înainte pentru a reduce riscul de echimoze (vânătăi). În cazul femeilor e bine de evitat efectuarea tratamentul înainte sau după menstruație când pielea este mai sensibilă la durere.

Pacientul nu trebuie să prezinte acnee activă sau procese inflamatorii active la nivelul feței înainte de injectare.

Este foarte importantă consultația inițială, pacientul trebuie să cunoască riscurile asociate cu acest tip de tratament și tipul produsului folosit pentru injectare, deoarece foarte mulți pacienți decid să facă acest tratament fără să știe prea multe despre el. Cunoașterea a cât mai multe lucruri despre procedură este importantă, pentru a știi ce se poate întâmpla dacă tratamentul nu decurge conform planului.

Consultația este importantă pentru a stabili o relație cât mai bună medic-pacient. Pacientul poate cere să vadă poze ale altor pacienți înainte și după tratament, acest lucru ajutându-i să înțeleagă la ce trebuie să se aștepte după tratament. Dar cel mai important este ca pacientul să știe ce produs se va folosi, dacă produsul este testat, are studii clinice în spate și este aprobat de Autoritatea Națională a Medicamentului.

De asemenea pacientul ar trebui să știe cât timp durează rezultatul tratamentului, posibilele reacții adverse ale produsului, la ce rezultat să se aștepte după tratament (poze înainte și după tratament) și ce se întâmplă dacă lucrurile nu merg cum trebuie.

Datorită efectului evident asupra ridurilor și a popularității în creștere a acestui tip de tratament, a devenit una din procedurile foarte des utilizate în programul de înfrumusețare contemporană, ceea ce poate face ca pacienții să adopte o atitudine lipsită de griji vizavi de acest tratament,însă pacientul trebuie să fie în cunoștință de cauză despre absolut tot ce înseamnă acest tratament.

Tratamentul constă în injectarea produsului stabilit de comun acord cu pacientul la consultație printr-una din tehnicile aleasă de medic (bolus, injectare liniară retrogradă, injectare "în evantai", "în tablă de șah", etc). Tratamentul durează aproximativ 30 min, dar această perioadă este variabilă în funcție de numărul de zone tratate.

Procedura se desfășoară în anestezie locală prin aplicarea unui anestezic topic (EMLA) înaintea tratamentului pentru a scădea disconfortul determinat de injectarea produsului.

Rezultatul îl vezi imediat după injectare, poate să apară edem (umflarea) și echimoze (vânătăi) după tratament, care trec în aproximativ o săptămână. Rezultatul final îl vezi după 2-3 săptămâni de la tratament după hidratarea și integrarea acidului hialuronic în țesuturi.

Rezultatele folosirii acidului hialuronic pentru umplere dermică se mențin între 6-18 luni sau chiar mai mult și depind de cantitatea de filler injectată, profunzimea injectării și mobilitatea zonei injectate, gradul de cross-link-are a lanțurilor de acid hialuronic, concentrația și dimensiunea particulelor de acid hialuronic, dar și de țesutul pacientului. Rezultatul se poate menține în timp diferit de la un pacient la altul.

Beneficiul adus de materialul de umplere dermic este dublu aduce volum și hidratează pielea.

Acidul hialuronic ca material de umplere dermică reprezintă o soluție temporară foarte bună dacă dorești să corectezi riduri fine, riduri profunde, cicatrici denivelate, buze subțiri și obraji lipsiți de volum. Nu ar fi o idee bună să faci tratamentul dacă în antecedente ai dezvoltat cicatrici hipertrofice și cheloide. Pentru un rezultat cât mai bun, pacientul ar trebui să nu ia tratament anticoagulant, antiplachetar înainte de injectare cu 10 zile. Candidatul ideal pentru filler trebuie să fie sănătos din punct de vedere fizic și psihic, să nu fumeze, să aibă o atitudine pozitivă și așteptări realiste de la tratament. Tratamentul cu acid hialuronic se mai numește și " lifting-ul facial lichid", dar niciodată nu o să vă poată oferi aceleași rezultate ca și operația de lifting facial.

Acidul hialuronic este metabolizat și resorbit de organism în timp. De asemenea poate fi dizolvat prin injectarea unei substanțe numită hialuronidază.

Efectele adverse descrise după injectare sunt relativ puține, poate să apară durere trecătoare sub forma unui ușor disconfort la nivelul locului de injectare, echimoze (vânătăi), edem (umflare), ușoară roșeață.
Sângerarea și echimozele la locul de injectare au o rată de apariție mai mică dacă se evită admistrarea de medicamente ce influențează timpul de sângerare cu 10-14 zile înainte de tratament (cum ar fi ASPIRINĂ, ALEVE, IBUPROFEN, MOTRIN).
După tratament, zonele injectate se simt mai ferme la palpare, dar în câteva zile acestea devin moi. Rar au fost descrise mâncărimi sau durere la nivelul zonei injecatate

La fel ca orice alt medicament, nu se recomandă tratamentul cu acid hialuronic în timpul sarcinii sau alăptării.