În literatura de specialitate sunt descrise patru tipuri de unghie încarnată la adult:
Unghia încarnată juvenilă apare datorită presiunii pe care o exercită unghia asupra țesutului dermic de la nivelul pliului periunghial lateral. Aceasta rezultă în cele mai multe cazuri datorită tăierii greșite a unghiei. Colțul unghiei crează o zonă de lacerație la nivelul țesutului periunghial, colțul unghiei acționează ca un corp străin și apare o reacție inflamatorie asociată cu durere datorită perforării epiteliului pliului unghial.
Unghia încarnată juvenilă se observă cel mai frecvent la nivelul halucelui (degetul mare de la picior) la adolescenților, rar apare și la celelalte degete de la picior. Unghia relativ subțire în combinație cu hiperhidroza de la nivelul piciorului reprezintă condițiile propice pentru dezvoltarea acestei afecțiuni. Poate fi afectat halucele (degetul mare de la picior) bilateral, mai ales dacă există un istoric familial de unghie încarnată.
Tratamentul este conservativ si chirurgical. Tratamentul consevativ se aplică în cazurile ușoare și constă în rezecția colțului unghiei cu o foarfecă sau o lamă de bisturiu. În cazul în care apar semne de infecție locală se administrează antibioterapie orală. Pacientul ulterior va trebui să acorde o atenție specială asupra igienei și a tăierii unghiei pentru a preveni reapariția afecțiunii. Din păcate tratamentul conservativ necesită un grad mare de complianță al pacientului iar recurențele sunt frecvente. În unele cazuri se poate observa o afectare pe toată lungimea sa a șanțului periunghial cu apariția unui țesut de granulație ce se poate extinde atât deasupra cât și pe sub unghie.
Tratamentul chirurgical reprezintă procedura de elecție în cazul unghiei încarnate, și constă în îndepărtarea chirurgicală a părții laterale a unghiei împreună cu țesutul periunghial adiacent. Această procedură se desfășoară în anestezie locală. Postoperator durerea este minimă, se evită sprijinul pe picior pentru câteva zile până la o săptămână, firele de sutură se îndepărtează la 14 zile după operație și pacientul trebuie să poarte încălțăminte lejeră care să nu strângă degetele. După îndepărtarea firelor de sutură se recomandă băi zilnice la nivelul picioarelor pentru a preveni apariția unei infecții și a favoriza vindecarea.